Praktijk voor Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige Therapie & Quantum coaching

Minder energie verliezen door betere grensbewaking

Vind jij het echt lastig om “Nee” te zeggen en om je eigen grenzen te bewaken? Dan heb je waarschijnlijk een boordevolle agenda en weten ze jou altijd te vinden. Maar hebben diegene ook door dat jij je eigenlijk moet voortslepen en dat je dat allemaal niet meer op je kan nemen? Nee! Waarschijnlijk niet, want je geeft het nooit aan. Misschien is het tijd omdat wel eens te gaan doen?! Ik geef je hierbij een aantal ideeen om het nu eens anders aan te kunnen pakken.

Nee zeggen, hoe dan?

Nee zeggen, een aanbod afslaan, een verzoek weigeren. Hoe doe je dat netjes? Soms is het gewoon een kwestie van je mond houden als de rest het ook doet, wanneer in een groep gevraagd wordt wie nu het uitje van school wil begeleiden of wie nu het cadeautje voor de jubilaris zal regelen. Dus dat is een niet-actieve “Nee”. Soms kan je gewoon actief en vriendelijk nee zeggen, “Nee, dat komt me niet uit. Ik wens je succes met het vinden van…. En een fijne dag!”.
Vraag je voor je antwoord af; Moet het? Of wil ik het?

Liefdevol grenzen stellen?

Foto Tonia natuur liefde bloesem hart

Vind je het lastig om grenzen te stellen voor jezelf of een keuze te maken om iets wel of niet te doen. Dat kan ook echt enorm lastig zijn soms. Zeker als je al laag in de energie zit. Grenzen bewaken kost ook energie. Het is belangrijk om liefdevol naar je zelf te zijn en jezelf ook rust te gunnen.

Daarom een hulpmiddel om te bepalen of je iets wel of niet te doen. Vraag je dan af “Wat zou liefde doen?”. Vind je dat een gekke opmerking? Je kunt liefde ook vervangen door een hele lieve vriendin die het beste met je voor heeft of jou liefdevolle mama of tante. Iedereen heeft wel zo iemand in de omgeving. Wat zou die doen, hoe zou zij reageren?
Is het liefdevol? Komt iemand alleen halen en niet brengen? Is de persoon die jou vraagt ook liefdevol naar jou. Brengt het vreugde en wordt je er echt blij van? Dan geeft het je energie!

Agenda anders indelen

waardeer wat je hebt

Een makkelijke manier die je kan helpen om je tijd minder vol te plannen is in eerste instantie een agenda gebruiken waar je een weekoverzicht hebt of misschien een maandoverzicht. Bepaal voor je zelf aan het begin van elke maand of zelfs voor een kwartaal vooruit. Bijv. een blok “vrij” om te wandelen, creatief te zijn of gewoon lekker niks. Me-time, ja dus tijd voor jezelf. Liefst vaste momenten. Waarom? Je hebt tijd nodig om op te laden, om de beste versie van jezelf te zijn.

Daarna kan je nog de tijden in plannen dat je wilt sporten of elke week iets met je lief voor je relatie. Dat kan natuurlijk ook heel goed samen ontspannen en bijkletsen zijn. Of vrijen, ook fijn en belangrijk. Zo dat staat. Kan dat niet meer worden overgenomen.

Is het dan in steen gehouwen? Bijna! Als er iets heel belangrijks is of iets wat je heel graag wilt kun je besluiten om het blokje “jouw tijd” iets te verschuiven, maar probeer dat binnen die zelfde week te doen. Zodat je niets steeds “jezelf” en jouw energie inlevert.

Wanneer er vervolgens uitjes, verjaardagen en verzoeken langs komen, sterkt het je te bepalen of je kan of niet. Wat mij heeft geholpen is bij verjaardagen zeggen: ik kom graag als ik er tijd voor heb en zin in heb. Maar ik kan niet alles bijhouden dus ik moet daar keuzes inmaken. Ik laat je weten of ik kom. En 1 op een dag is meer dan zat ;-)

Aarden/gronden

Foto Tonia aarden schelpen zoekenOm grenzen te kunnen stellen is het van groot belang dat je goed kan aarden, een ander woord is gronden. Dat helpt je om goed bij jezelf te blijven en naar jezelf te luisteren, in het nu. Niet gisteren en niet morgen, maar hier en nu. Niet alleen maar in je hoofd te zitten en veel meer in je lichaam. Echt je lijf voelen, mindful zijn.

Wat helpt je daarbij? Veel in de natuur zijn, lekker wandelen in het mooie natuurschoen of lekker met je handen wroeten in de aarde in de tuin. Ook kleine kinderen en dieren kunnen je heel erg helpen om in het nu te zijn, doordat zij dat ook zijn. Als je daar niet van houdt kan je ook creatief aan de slag gaan of vol aandacht iets heel lekkers maken in de keuken. Alles wat je vol aandacht doet helpt je in het nu te zijn en dicht bij je zelf te komen.

Gronden piramide ToniaEen mooie oefening is om te bedenken dat je in een piramide vorm staat, waarvan je het grond vlak mooi groot voorstelt. Gewoon bedenken, zo groot als jij denkt nodig te hebben. De punt, waar alle vlakken samen komen steekt ver boven je hoofd uit. De ribben maak je van een materiaal die jou prettig aan voelen en de vlakken zo glad, dat alle kritiek of negatieve emotie er zo maar vanaf kan lopen.

Kan je je het voorstellen? Ja? Probeer het in de praktijk! Zo nee, probeer hem dan maar eens om te draaien in gedachte en voel eens met je ogen dicht hoe dat voelt. Als afsluiting zet je jezelf weer in de piramide met de punt boven, hoe is dat? Stevig he?!

Fysieke grenzen bewaken

Longen slijmvliezen beter door balansWist je dat je niet alleen iets kan doen aan je mentale grenzen? Je kan ook iets doen aan het versterken van je fysieke grenzen. We hebben overal om en in ons barrières. Grenzen dus. Denk aan je huid en je slijmvliezen. Als je in optimale conditie bent en alle grondstoffen tot je beschikking hebt omdat goed voor elkaar te maken, heb je een top verdedigingsmechanisme en hebben bacteriën en virussen geen schijn van kans.

Lees hier meer over Fysieke grenzen bewaken

Door coaching op doorbreken van oude patronen en verbeteren van je voedingspatroon kan je veel winst boeken. Dat kan zowel mentaal als fysiek zijn en het een heeft ook invloed op het andere. Beiden staan nooit los van elkaar en dus werken we tijdens een consult aan het versterken van beide grenzen. Graag ga ik met je aan de slag met de verschillende mogelijkheden en technieken die ik daarvoor in huis heb.

Tags: energietekort,, vermoeidheid,, fibromyalgie,, energie gebrek,, oververmoeiheid,

Afdrukken E-mailadres