Praktijk voor Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige Therapie & Quantum coaching

Het belang van Jodium

Het belang van Jodium

Jodium in de jodide vorm is belangrijk voor het functioneren van onze schildklier (en daarmee samenhangend onze lichamelijke groei, hersenontwikkeling, cognitieve vaardigheden, onze stofwisseling, en ons immuunsysteem). In samenwerking met o.a. selenium, vit. C, E, zink en bepaalde B-vitamines.

Jodium is niet alleen noodzakelijk voor een goede schildklierfunctie maar is ook betrokken bij of nodig voor reproductie, brein ontwikkeling baby, prikkelgeleiding zenuwen, gezondheid geslachtsorganen en borsten, reguleert stressrespons hormonen, detoxificatie zware metalen, vetweefsel, spieren en de bloedsuikerregulatie.

Jodium bronnenHet is van groot belang om er op te letten dat je voldoende voedingsbronnen met Jodium tot je neemt of met een goede suppletie aanvult als je tekort of geen brood eet.

Sommige artsen zeggen dat je brood moet eten om een Jodium tekort te voorkomen, dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Andere bronnen van Jodium zijn: Vis, schaal- en schelpdieren, zeewier (als bijv. zeekraal, kelp, nori, wakame, dulse, zeesla). Maar jodium zit ook in eieren, avocado’s, olijven, noten, goede vetten (roomboter, olijfolie, kokosolie), zuivel (yoghurt, kaas), asperges, spinazie en Keltisch zeezout.

Het voedingscentrum spreekt over kaliumjodide als ze het over jodium hebben. Kaliumjodide wordt in een verplichte hoeveelheid aan brood, middels bakkerszout, toegevoegd. Dan moet je er alleen wel genoeg van eten en brood kunnen hebben...

Dat je uit alleen brood niet aan de aanbevolen hoeveelheid Jodium komt, moge na het lezen van onderstaande tabel wel duidelijk zijn. In 2008 is de jodiumverrijking in het zout ook nog verlaagd (door Gezondheidsraad) en eveneens wordt gebruik van teveel zout zeer afgeraden.

Jodium en brood

Wat is dan tekort?

De ADH is volgens onze gezondheidsraad is onze behoefte 150 tot 200 microgram per dag. Tijdens zwangerschap en borstvoeding ligt de benodigde jodiuminname hoger n.l. 300 mcg.

En hoe ontdek je een tekort?

Ernstige klachten door een tekort kunnen zijn cretinisme, een struma of krop. Een minder heftig jodiumtekort is lastig te herkennen omdat de symptomen erg generiek zijn: koude handen en voeten, een droge huid, droge en breekbare haren, breekbare nagels, haaruitval, een hese of krakende stem, vermoeidheid, lusteloosheid, traagheid in denken en handelen, een verhoogd cholesterolgehalte, spierzwakte en spierkramp, gezwollen ogen, een pafferig gezicht, abnormale gewichtstoename door een tragere stofwisseling, constipatie, een tragere hartslag, geheugenverlies, concentratiestoornissen, somberheid, depressiviteit, een verminderd libido, oedeem, dikke enkels, een vergrote schildklier en doofheid. (Copyright (C) Orthokennis http://www.orthokennis.nl/artikelen/jodium)

Geraadpleegde bronnen:

Tags: ontgifting,, mineralen,, energietekort,, aanmaak energie,, vermoeidheid,, allergie,, detoxificatie

Afdrukken E-mailadres