Energie uit de zee
Groente uit de zee, doe er je voordeel mee! Voor grote delen van de wereldbevolking is het eten van zeewier net zo gewoon als het eten van groenten. Zeewieren zijn compacte voedingsbommen. Ze kunnen tot bijna 40% van hun droge gewicht aan mineralen bevatten en dat is heel bijzonder. Ze bevatten onder andere calcium, ijzer, natrium, kalium, magnesium, jodium, selenium, fosfor, silicium en zink. Daarnaast bevatten ze ook nog thyroxine.
Dat vraagt natuurlijk om een toelichting. Thyroxine of T4 is een hormoon, het wordt door je schildklier gemaakt uit tyrosine (een eiwit) en 4 jodium moleculen. Om het actief te maken wordt thyroxine door lever en nieren ge-de-jodeerd waardoor er T3 ontstaat. T3 is het actieve schildklierhormoon. Je kunt thyroxine in veel gevallen dus prima zélf maken maar als het niet hoeft… Thyroxine stimuleert de aanmaak van mitochondriën (energiecentrales) en de citroenzuurcyclus.
Beide zaken heb je nodig voor de aanmaak van ATP, energie dus. En zoals je weet, alle processen in je lichaam kosten energie - niks is gratis. Zonder energie gaan processen van de rails. Er gaan dingen stuk en ze worden niet meer gerepareerd; er ontstaan ontstekingen en die worden niet meer gestopt, etc. etc.
Bij een tekort aan thyroxine zie je meteen ook tal van symptomen verschijnen. De bekendste: toename van gewicht, traagheid, moeheid, vasthouden van vocht, haaruitval, slecht helende wonden, slecht tegen kou of warmte kunnen, spierzwakte, slechte concentratie en een verhoogde infectiegevoeligheid. Klachten die bij veel vrouwen voorkomen.
Gelukkig reikt moeder natuur je ook hier de helpende hand. Verwerk dagelijks een klein beetje zeewier in je eten en je zult zien dat niet alleen je schildklier daar weer vrolijk van wordt, maar jij ook. De meeste wieren zijn eetbaar dus je kunt richting zee en zelf oogsten maar je kunt natuurlijk ook naar de natuurvoedingswinkel voor een leuke sortering. Het verwerken is vrij simpel. Week het even in wat water en het kan hop in je soep, bij de roerbak of door je salade. Mmmmm.
Bron: Evenwijs, 16 mei 2016
Tags: energietekort,, aanmaak energie,, immuunsysteem,, vermoeidheid,