Aanpakken van restklachten na virusinfectie
Aanpakken van restklachten
Sommige mensen hebben na een doorgemaakte Virus-infectie last van hardnekkige restklachten, zoals o.a. vermoeidheid, concentratieverlies, depressiviteit, kortademigheid, verlies van spierkracht en slaapproblemen. Men noemt dat in het geval na Corona gehad te hebben Long-Covid. Er zijn meer virusinfecties die vergelijkbare klachtenpatroon hebben. Sommige zaken zijn voor Covid-19 erg specifiek.
Vaak is het virus dan nog niet goed “opgeruimd” door het immuunsysteem en/of er kan veel schade zijn gemaakt, vaak niet alleen door de Corona maar ook door andere pathogenen die ruimte hebben gekregen door de verzwakking die het virus aan de cellen heeft toegebracht.
Daarom is gaan sporten ècht niet het eerste om te doen ten behoeve van herstel, juist niet. Het lichaam moet eerst weer in de juiste voedingstoffen worden voorzien.
Waarom zo weinig energie?
Ziekte vreet enorm veel grondstoffen als eiwitten, mineralen, vitamines en anti-oxidanten etcetera etcetera. Die je heb je niet zomaar meteen aangevuld met gezonde voeding, zelfs niet als jouw voeding alle voedingstoffen in voldoende mate bevat die je nodig hebt (ADH).
Het kan ook erg veel rommel in je systeem geven, dat ziek zijn, veel afvalstoffen en oxidanten die je eruit moet kunnen werken. Je hebt veel extra anti-oxidanten nodig om nog meer schade te beperken.
Bloedsuiker-regulatie en energie
Covid-19 geeft vaker problemen bij mensen met overgewicht en/of Metabole stoornissen. Op zijn beurt versterkt het virus deze metabole problemen ook nog eens. Het is daarom erg belangrijk de bloedsuikerspiegel stabiel te krijgen en deze te bewaken. Laat je testen bij je huisarts als je wilt weten of jouw (bloed)glucose-spiegel op orde is!
Energiefabriekjes hebben het zwaar
Ook energie maken, wat voor al onze lichaamprocesse van belang is, kan ook even minder goed lukken en dat merk je terug in normaal schijnbaar hele simpele dingen die nu moeilijk gaan. Het kan zijn dat de mitochondriën, de energiefabriekjes in onze cellen, zijn beschadigt of (sterk) vermindert zijn.
Dat kan komen doordat spieren zijn afgebroken ten behoefte van grondstoffen voor herstel. De cellen in onze spieren zijn waar onze energiefabriekjes normaal in grote getale in zitten. De nieuwste inzichten laten zien dat het virus waarschijnlijk ook direct schade doet aan onze mitochondriën.
Er zitten ook erg veel mitochondriën in de spieren rond ons endotheelweefsel bijv., de bekleding van ons hart- en vaatstelsel. Met minder mitochondriën is het erg moeilijk is voor je systeem om nog energie aan te maken. Vraag daarom geen extra fysieke inspanning van je lijf, maar geef het wat het nodig heeft, rust en de voorraden goed op peil brengen.
Herstel bevorderen
Sowieso kun je je lijf helpen door te zorgen voor; voldoende rust en ontspanning, rustig bewegen, pure voeding, vermijd daarom fabrieksvoedsel (in het bijzonder E621), drink voldoende water met mineralen, mijdt sappen en eet wel de hele vruchten, veel groenten (groentesap kan wel), vette vis uit de zee, eet weinig geraffineerde suikers en granen.
Nu snap ik dat je dat niet persé zelf weet waar je beginnen moet, qua inzetten van de juiste suppletie in de voor jou goede hoeveelheid bijvoorbeeld. Zeker niet als je bekaf bent. Daarom ondersteun ik je je graag, als Epigenetisch- en Orthomoleculair therapeut, in dat herstelproces. Ik bekijk de klachten, samen met jou, van alle kanten om zoveel mogelijk inzicht te krijgen.
Er zijn enorm veel mogelijkheden en invalshoeken om de normale lichaamsprocessen weer op de rit te krijgen en daarom is van belang, dat wat het meeste effect geeft voor jou op te sporen en als eerste aan te pakken. Dat is voor elke persoon een individuele aanpak op maat.