Holistische praktijk van Tonia Ris, Natuurgeneeskundig en Orthomoleculair therapeut

Wat is epigenetica?

Epigenetica bestudeert de invloed van de overerfbare, omkeerbare veranderingen in de functie van de genen. Bepaalde factoren zoals voeding, emoties en beweging brengen processen op gang die een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van gezondheid, maar ook aan het ontstaan van ziekte.

Kort gezegd vormen de genen de hardware en de Epigenetische processen bepalen wat ermee gebeurt. Deze processen beïnvloeden ons lichaam, onze gezondheid en mate van welbevinden. Uitgangspunt is de klinische Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie, kortweg kPNI.

Binnen de kPNI wordt gekeken naar de interactie tussen psychologische, neurologische, endocrinologische en immunologische processen. Dit, omdat geen enkel systeem op zichzelf staat en omdat een verstoring op het ene niveau veranderingen op een ander niveau kan veroorzaken.

Hoewel de genen informatie bevatten over het niveau waarop het lichaam kan presteren, kunnen we  door onze lifestyle aan te passen (andere voeding, meer bewegen etc.) grote invloed uitoefenen op de mate waarin die gen-informatie tot expressie komt.

“Ons  genetisch pistool is misschien geladen, maar als we de trekker niet overhalen met slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, slaaptekort, overmatige stress en andere factoren van een ongezonde levensstijl, wordt de kans dat we een van deze ziektes ontwikkelen, drastisch verminderd.”

(Bron: http://natuurlijkgezondenmooi.blogspot.nl/2013/01/is-de-kans-op-een-ziekte-genetisch-bepaald.html )

Het fundament voor 'beter presteren' is onze lichaamsbiochemie. Ons lichaam bestaat uit meer dan 100.000.000.000.000 cellen en er zijn tenminste 30.000 biochemische reacties per cel, per seconde. Wanneer er in die biochemie ergens iets niet goed gaat, zijn er gelukkig vele cellen die dat tijdelijk op kunnen vangen, maar uiteindelijk zullen ook de reserves tekort gaan schieten en ontstaat ziekte.

Kern is dat er al heel veel mis is in het lichaam voordat wij daar zelf iets van merken!

Consult op afstand

In deze tijd is een telefonisch of online consult erg handig, bijna normaal al zelfs, er zijn verschillende mogelijkheden. Nieuwsgierig?tonia beter door balans Klein2Suppletie- of voedingsadviezen

Een kort consult kan ook: Stel mij een vraag per mail en wij maken een afspraak voor een kort-op-afstand-consult (minimaal 20 min).

Bijvoorbeeld als je wilt weten welke supplementen jou nu kunnen helpen en hoeveel je er van nodig hebt.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.