Holistische praktijk van Tonia Ris, Epigenetisch en Orthomoleculair therapeut

Klachten door gluten?

Glutenintolerantie kan tal van verschillende symptomen veroorzaken, waarvan vele niets te maken hebben met de spijsvertering. Denk daarbij aan hoofdpijn, vermoeidheid, huidproblemen, depressie, angsten, gewrichts- en of spierpijn. Naast buikpijn; bijv. opgeblazenheid, diarree, obstipatie en stinkende ontlasting. Lees hieronder meer over gluten en over het onderzoek naar het effect van gluten op klachten.

Wat zijn gluten?

• Eiwitten in granen

• Zorgen voor stevigheid en elasticiteit van het deeg

• Anti-nutriënten

Gezonde en beschadigde darmvlokkenHet bekendste effect van gluten op de darm is coeliakie, dat is een gluten intolerantie. Dan vlakken de darmvlokken af, die zien er normaal uit als soort lusjes, denk aan badstof van een handdoek. Als darmvlokken afvlakken neemt de oppervlakte om voedingstoffen op te nemen flink af. Naast intolerantie bestaat er ook SENSITIVITEIT!!

Ook als het probleem niet direct in de gluten ligt, kunnen de andere anti-nutriënten die granen bevatten als lectines of gliadines (uit tarwe) ook nog heel wat ellende veroorzaken. Deze bevorderen een lekke darm, de zgn. leaky gut, waarbij de darmwand meer doorlaatbaar is dan hij zou moeten zijn. Wat allergiën en ontstekingen in de hand werkt, omdat er van alles door naar de bloedbaan kan, wat daar eigenlijk niet zou moeten komen. Ook Fytinezuur dat zit in het vliesje om een graankorrel, is niet 'handig'. Het bindt vitamines en mineralen en veroorzaakt daardoor een slechte tot geen opname van nutriënten.

Glutengerelateerde klachten

Bij personen met een vermoeden van glutensensitiviteit nemen symptomen significant toe na kortdurende inname van klei...

Helaas heeft u geen javascript of heeft u javascript uitgeschakeld. Klik hier om het volledige artikel te lezen.

 

Wel tips, geen trucs

Eerst water, en de rest komt...

Ons lichaam bestaat voor een heel groot percentage uit water. Geen wonder dat het problemen geeft wanneer je tekort komt.

 

Voed het juiste plantje

Geef aandacht aan de goede dingen en niet aan het negatieve. voed het juiste plantjeWat je aandacht geeft zal groeien. 

 

Count your blessings

Oftewel waardeer wat je wel hebt!

Online consult

In sommige gevallen kan een online consult erg handig zijn. Stel mij een vraag en wij maken een afspraak voor een Skype consult.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.